måndag 6 september 2010

Kom igång i höst!

Under hösten är det vanligt att man vill starta upp och bli sundare och friskare. Många köper dyra träningskort(som ofta bli liggande) och samtal med dietister allt för att bli den människa som man hade tänkt. (-20kg, roligare, smalare och bättre hustru...)
 Här kommer mina bästa steg för att lyckas må bättre både kroppsligt och själsligt. Hemligheten bakom ett sunt leverne kommer inte att kosta dig en spänn. (läs: här sparar du tusenlappar för de träningskorten du iallafall inte använder!)

Steg 1) Tänk possitivt - Vill du bli smal, tänk att du är smal, underbar och vacker. (INTE tvärtom!!!) Kom ihåg, man får det man fokuserar på. Tänker du hela tiden att du är en misslyckad, fet, äcklig valross, kommer du förr eller senare bli så. Så tänk de tankar om dig och om andra som du / de förtjänar.

Steg 2) Dagens Raska (DR) - Ta en rask prommenad minst en gång om dagen. (Det räcker med 10 minuter per gång, men kom ihåg det är en rask promenad, ingen sölfocksprommenad.)Personligen tar jag min på lunchrasten för det passar mig bäst. För dig är det kanske bäst på morgonen innan famlijen vaknar, på väg till bussen, innan favorittvprogrammet börjar?

Matlådan: groddade mungbönor, majs, rött råris, rivna
morötter, gurka, svamp och belunga linser
Steg 3) Färg - Ta för vana att äta minst 4 färger per måltid. Färgrika grönsaker och rotfruker är sprängfylda med antixodanter, mineraler, fibrer och vitaminer.

Steg 4) Gör något kul - gör något kul som du ser framemot minst en gång i veckan

Spikmattan hjälper mig slappna av. Har du testat?
Steg 5) Slappa - Hitta ditt sätt att slappna av ordentligt. Kanske spikmattan, någon musik du gillar, meditationer? Vad gillar du? Se till att slappna av en stund om dagen utan att bli störd. Välj en aktivitet där du kan slappna av i ögonen, hjärnan och i hela kroppen. Se på TV är därför inte en bra slappa aktivitet.

Steg 6) Sluta räkna Detta är, tro det eller ej, nog ett av de viktigaste stegen. Du som håller på och räknar kalorier läs extra noga nu. Sluta genast med det. Det tjänar inget till. Att hysteriskt hålla på jämföra "nu har jag förbrännt en Daim" "om jag springer i en halvtimme kan jag äta en handfull jordnötter, utan att de fastnar på midjan"
Att räkna och jämföra skapar bara stress för kroppen och gör det mycket svårare att gå ner de kilorna som man hade tänkt.

Steg 7) Vardag vs fest? Lär dig se skillnad på vardag och fest. När det är fest är det fest och då är det OK att njuta av vin, god mat, chips eller vad du tycker.Om du har en bra /sund vardagsgrund är det lättare att njuta utan dåligt samvete.  Är det fest varje dag hos dig? Spar godiset till lördagen eller fredagskvällen.

Steg 8) Rutinerna Se över din dag och skapa dina fasta rutiner. Frukost kl 7, fika kl 10, DR kl 12, lunch 13, fika 15, middag kl 18, slappa kl 20? Vilka tider har du? Det kan låta trist att behöva skriva upp sin dag, men det är ett smart sätt att se vad man egentligen gör på sin dag. Vad går din tid åt till egentligen? Försök att ha samma tider varje dag. Mycket praktiskt då kroppen lär sig tiderna och anpassar förbränningen efter den. Är du inte hungrig till lunchen - ta ändå något litet, en frukt eller så. Du kommer garanterant att bli hungrig till dina ättider så fort rutinerna har satt sig.
(Varför ska jag äta, om jag ska bli smal kanske du undrar? För att det är A & 0 vid viktvinskning, äter du för lite kommer du aldrig gå ner i vikt - mer om det en annan gång.)

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar