torsdag 2 september 2010

Vitkålen - mer än pizzasallad

Jag bara måste slå ett slag för vår underbara vitkål. Maken till mångfasciterad produkt får man leta efter, eller hur?
Köp hem ett helt huve - så här års brukar de inte kosta mer än 2,90kr kg och du har mat för en hel vecka! Utan att tröttna, här kommer ett menyförslag på en vitkålsvecka:

Måndag: Ugnsbakad vitkål med majsbiffar och yoghurtsås
Dela en 1/4 kålhuvud i större bitar. Lägg i en ugnsform, olja, peppraoch salta.Grädda i ugn 20 minuter.Eller tills mjuka. 220 grader. Stek majsbiffar undertiden. Blanda turkisk yoghurt med lime, vitlök, och salt. Klart. Superenkelt

Tisdag: Wok
Riv ner morot, vitkål, rödpakrika och ställ åt sidan. Värm wokpannan. Bryn vitlök, cajennpeppar, citrongräs i pannan. Lägg i grönsakerna och sesamnuggets och mjuka äggnudlar. Woka i hög värme i nån minut. Servera med sötsursås eller sojasås.

Onsdag: Superenkel pizza 
Tag ett mjukt tortillabröd per man. Bred på tomatpure. Lägg på fyllningen: mozzarellaost, tomat, svamp och paprika.Grädda i ugnen i några minuter, tills den är varm och osten smält. Riv vitkålen och blanda med äppelcidervinäger, olja, salt och svartpeppar. Klart

Torsdag: Soppa och pannkaka
Soppa: Skär vitkål och skalad potatis i mindre bitar. Koka i vatten och buljong (ju mindre bitar, desto kortare koktid!) tills de är mjuka.Mixa med stavmixer tills slät. Häll tillbaka i kastrullen, värm på och tillsätt ev en förpacking matgrädde. Krydda med salt, peppar, timjan. Servera.
Pannkaka: Blanda ekologiska ägg, ekologisk mjölk med mjöl och pofiber till en smet. Låt vila en stund i kylskåpet om du har tid. Stek på mellanvarm temperatur en itaget.

Fredagsfestliga kåldolmar
Nu behöver du stora fina vitkålsblad som är hela, rena och fasta. Koka dem mjuka nån minut i lättsaltat vatten.
Fyllningen: Bryn qournfärs, svamp, vitlök i en stekpanna. Ta i grillkrydda,Fibrex och tomatkross. Låt puttra. Fortsätt med matgrädde (om du vill) och en skvätt rödvin från ditt glas som du smuttar på så här till helgen. Smaka av och krydda mer om det behövs. Det är gott med basilika och oregano i så ta i det om du vill. När fyllningen är fast, fin och har kokat ihop lite fyll dina fina vitkålsblad med fyllningen. (Du kan behöva "sy igen" öppningen med en tandpetare) Lägg i en ugnsfastform och garnera med riven ost av en god sort. Grädda i ugn cirka 15 minuter. 200grader. 

Lördagslångkok 
På lördagen har man ofta mer tid till matlagningen, och då kan jag rekomenera denna gryta. Den kan gärna koka i flera timmar. Ju längre desto godare.
Lägg i skalad potatis som du halverat, vitkåls bitar, morötter, rotselleri och  kålrabbi i den största grytan du har. Häll på vatten och buljong och koka upp. Låt koka på svag värme länge. För en mustigare smak ta i en burk eller två krossade tomater. Mot slutet lägger du i två, till tre nävar hackad persilja.Färsk oregano är också gott i. Blir grytan för vattning, ta bort vatten, för torr, häll på mer vätska. Servera med knäckebröd.

Supersnabbsöndagsmiddag:Pasta med grönsakssås
Den här rätten är verkligen supersnabb. Det enda som tar tid är egentligen pastan. Koka pasta enligt anvisning på paketet, under tiden riv vitkål, morot, kålrabbi, paprika, lök rätt ner i en kastrull. Bryn nån minut med olivolja tillsammans med vitlök. Häll på en burk krossade tomater.Krydda efter tycke och smak. Låt puttra ihop 3-4 minuter. Servera med pastan och nyriven parmesan.


Hoppas att du blev lite inspirerad att laga vitkål och stort lycka till med rätterna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar