onsdag 16 februari 2011

Ett gott kalljäst bröd

Gjorde det här brödet häromdagen, det blev urgott, saftigt och nyttigt. Satte degen på kvällen och lät den jäsa i kylen över natten. (Bra tips om du vill överraska med nybakat till frukostpåsängen)




Ok, gör så här:
Blötlägg 3 msk linfrön i ungefär en timme. De ska bli slemmiga.


Smula 25 gram jäst i en bunke, tillsätt lite salt, kallt (något kallare än rumstemp) vatten (cirka 1 liter) och rör runt så jästen löser sig. 
Tillsätt:
En stor morot som du river ner på grövsta sidan på rivjärnet
4 msk vetegroddar
2 msk naturella solroskärnor
2 dl fint rågmjöl
linfröna och dess slem (låt dem rinna av i ett durkslag några minuter så överskott vatten försvinner)
cirka 8 dl vetemjöl.
Knåda ihop degen tills den är smidig och fast. Du kan behöva mer mjöl




När degen är knådad och smidig häll ut den på bakbordet. Dela den i bullar och lägg på en plåt. Pensla bullarna med ägg eller vatten och strö sesamfrön över. 
De kommer att jäsa till dubbelstorlek, minst! Tänk på det när du väljer storlek och när du placerar på plåten. 


Förvara plåten i kylen över natten. På morgonen värm ugn till 200grader.
Grädda bullarna, beroende på storlek i 20-40 minuter. Om du är osäker, känn med en sticka i brödet. Kommer stickan ut degig är de inte klara, kommer den ut torr, klara. 


Lycka till!







1 kommentar: