torsdag 10 februari 2011

Hälsoplanen steg 3 Maten



Det här med maten är inte det lättaste alla gånger. Det ska oftast gå fort, vara nyttigt och smaka gott. Vad är egentligen nyttigt? Vad är "gott"? Och varför måste det går fort? 
Det där med att gå fort, kan det bero på lågt blodsocker? Så ge dig själv och dina barn något snack innan hell-hour bryter ut. Visst faskiken blir man irriterad, trött, gnällig, sur om man är hungrig. (Och då slinker det mesta ner, eller hur?)


Steg 3, Maten
Maten ska ge dig energi, njutning, och stärka dig inifrån. Jo, faktiskt; Du blir vad du äter. Ha det i bakhuvudet, utan att det blir krav och stress. 
Vad äter du? Vad handlar du? Vad ger du dina barn? Äter de samma som du? 


Grunden i vegologiskt tänkande när det gäller maten, går ut på att äta allt, men inte alltid. Vi håller inte på med några "larviga" dieter utan äter riktig mat på bestämda tider. 

 Vi kräver inte att ni ska bli 
100% vegetarianer och helt slå om på matvanorna, utan att du skaffar dig ett öppet sinne och eventuellt lägger till några goda vanor. 


Exempel på en fräsch sommarsallad.



Uppgift 1: 4 färger. Försök att under en dag, äta minst 4 färger till varje måltid. Konstgjorda färger räknas inte. Så försök inte smälla i dig ett paket nonstops och tro att det räknas D:)
Färger finns i grönsaker, rotsaker, bär, fruk, bönor, linser, och gryn. 
Skriv upp i din tack-föridag-det-gjorde-jag-bra alla dina fantastiska färger du har ätit.


Uppgift 2: I affären: Köp inte hem mat, godis, chips etc om du inte "får" äta dem. Köp bara hem saker som är OK att äta. Finns det gott hemma är det lätt att det slinker ner. Exempel på OK snack är nötter, torkad frukt, frukt, mandel, mörk choklad, bär, och frukt. Handla aldrig hungrig. Då är du ett lätt byte för handlaren som bara vill åt dina pengar. Du går även "lättare på" erbjudande som köp 3 för 10,  och annat som verkar billigt. 
Det brukar underlätta att skriva matsedel för veckan och handla en gång i veckan. Dessutom vet den som kommer hem först, vad som behöver förberedas etc. 


Uppgift 3: Vet du med dig att du äter för mycket? Skaffa mindre tallrikar. Det finns forskning som visar att du äter mer om du har en större tallrik. 


Uppgift 4: Vardag vs Fest? Välj ut en dag i veckan där du får äta det där lilla extra som du tycker om. Spara godsakerna till din festdag och njut då! Äter du alltid godis, blir det inte lika festligt på lördagen. 


Uppgift 5: Matdagbok. Detta är det viktigaste steget i att förstå hur, var,varför, när och vad man äter. Skriv ner allt du äter och dricker på en vecka. Glöm inget, så det är bästa att alltid ha med sin dagbok och skriva ner på en gång. 
Ta en tom sida i din bok och skriv dela sidan i 5 spalter. Skriv När, Vad, Varför, Känsla och Hur hungrig på spalterna. 


Så här fyller du i din matdagbok:
När) Fyll i när, alltså vilken tid du åt och drack. Exempel kl 09
Vad) Vad åt / drack du? Försök specificera så noga som möjligt. Vad det köppizza eller hemgjord? Var det ljust eller mörktbröd, pålägg, smör, var det en Daim? Var det läsk? Juice, vatten, Kaffe med 4 sockerbitar?


Varför) Varför åt du det? Var det något som stod framme, fika på jobbet, någon som trugade,  sugen, hungrig, mellis, lunch......
Känsla) Vilken känsla fick du när du åt? Ångest? Tillfredställd? äcklig och så vidare. 
Hur hungrig?) Hur hungrig var du innan du åt? Skala 0-5
0 = ingen hunger alls - 5= Vrålhungrig. Måste ha mat nu!!!!
Målet är att äta vid 3 eller 4an


Syftet med matdagboken är att förstå hur och vad du äter. Du ska självklart äta som vanligt fast du skriver upp.Blir det en typisk vecka? Blir det en massa småätande? Varför åt du och hur fick maten dig att må? Efter en vecka brukar det vara ganska lätt att se hur man äter. Var sann mot dig själv. Hoppa inte över och skriv upp bullen, kakan eller chokladbiten. Allt ska med. Glöm inte den mista lilla sockerbit...:) 
Även om det "är så lite, så att det inte gills" eller om det inte var någon som såg att du åt. 
Du skriver matdagboken för din egen skull och boken är din egen hemliga bok som du inte behöver visa för någon. Var ärlig mot dig själv, det tjänar du bäst på. 


Lycka till, så kommer steg 4 ganska snart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar