torsdag 23 december 2010

God jul & några enkla tips på julfriden



idag blir det en tjusig månbild så här innan julafton. 
Resten av dagen ska jag laga mat och ta med till mina föräldrar. För annars kommer jag bara få äta potatis. Men det e ju gott;)

Mamma suckar bara "åh vad ska vi ge till dig då..."  och jag ser inte det som en särskild stor uppoffring att slippa skinka, köttbullar, grisben. 
Det är tur att frossar dagen bara kommer en gång om året. 
Åh hörrni, varför måste man äta sig proppmät och däst bara för att det är jul?
Hör du till den skara som promt måste ha alla smaker och varianter bara för att det är jul? 

Tips till dig kommer här:

- Varför inte servera julgröten till frukost? Istället för att bombarderas med gröt, skinka, köttbullar, sill, revbensspjäll..... Allt på en och samma gång. Servera en sak åt gången så att säga. Mellan varven hinner man utveckla sug och hunger igen. Ditt julbord blir ändå dignade även fast du serverar gröten till frukost, revbensspjällen till lunch..

Tips 1; sprid ut allt du ska äta under dagen. Ta inte allt på en gång. Man måste orka hälsa på tomten när han kommer, eller hur?

- Gör något annat än att äta. Bryt av med promenad, pulkaåkning, sällskapsspel...  Som min mamma är specialist på att bjuda på mat, fika, alltid något att äta. Går man direkt från fikabordet till matbordet hinner man inte bli hungrig och / eller sugen. Man är inte en dålig värdinna bara för att man inte alltid bjuder på något. 

Tips 2, Gör något annat mellan måltiderna

- Laga inte mer mat än du / ni äter upp. Många äter mer, bara för att det finns mycket. 

Tips 3, Laga inte mer mat än det som går åt. 

- Låt alla hjälpa till! Oftast är det kvinnan i församlingen som springer runt som en yr höna för att hinna med allt. Medan alla andra ser på tv. Oftast har kvinnan redan dukat bordet för 3 veckor sedan och potatisen ligger skalad i en kastrull sedan ett dygn. På en bricka är fikat laddat, med 8 koppar med fat, bullar, kakor... 
Nänänä...alla kan faktiskt hjälpa till. Alla kan göra något. Och det blir trevligare att göra saker tillsammans. 

Och du, handen på hjärtat... vilken roll spelar det egentligen att "fel" koppar, används till fikat, "fel" assietter till sillen....

Tips 4: Släpp in alla i köket och låt alla hjälpa till

Hoppas att du kunde ta till dig lite av detta, allt för att främja julfriden i din familj...;)

GOD JUL!
Nu ska jag snabbläggain rödkål och göra nötbollar till mig. 
Tjuiluu...



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar