torsdag 23 december 2010

Vegologiskt julmat

 I år serveras rödkålssallad, kokt rödkål med äpple och mor annas "julskinka"
Kokt rödkål med äpple gjorde jag så här:
koka rödkål och två fasta äpplen (urkärnade)och i mindre bitar. Koka i cirka 30 minuter, krydda med kanelstång, stjärnanis, ingefära. Blanda i något syrligt ( cirka 2 msk  ättika, vinäger, vin etc) annars förlorar rödkålen sin färg.
Koka tills äpplena gått sönder och rödkålen blivit mjuk. Rör några gånger i grytan. Låt svalna och servera sedan.


Rödkålssallad
Riv rödkål fint (gärna med en assistent. Lägg i en skål. Ringla över olivolja Blanda runt. Arrangera fint med apelsinskivor och paprika.


Mor annas julskinka
Koka en kålrot mjuk (cirka 1 timme, beroende på storlek.) Stek den  i smör och ströbröd. Se till att alla bitar på kålroten får ströbröd på sig. Lägg i en ugnsfastform och garnera cirka 10 minuter. (200grader) Låt kallna. Skär tunna skivor och ät som den är, eller på smörgås. Mycket gott.
(Köttomanen till sambo, hälsar att Mor annas julskinka får bäst i smaktestet!)


Vi köpte en alldeles för liten bit kålrot, den är nästan redan slut;(


GOD JUL!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar