onsdag 5 januari 2011

Hälsoplanen steg 2 Rörelse

Nu kommer steg 2 i vegologiskt hälsoplan. 


Välkommen. Idag handlar det om Rörelse. Den dagliga rörelsen. Själv kallar jag det gärna för DR, Den dagliga raska; promenaden. 
Att få igång den dagliga rörselen, motionen, är mycket viktigt för att må bättre.  Har du svårt att komma igång, byt ut ordet träning mot rörelse! Motion är ofta förknippat med träning på gym - vältränade, brunbrända, snygga och fräscha människor som lyfter vikter på gymet, skapar inte det stress och obehag?
Som gjort för en härlig DR...




Vilken rörelse ger du din kropp dagligen? Vilken vardagsmotion ger du dig själv? Vardagsmotionen, alltså det som sker varje dag är mycket mer värdefull än att spara träningen till helgen som köra stenhårt. 
Hitta gärna en motionsform som passar dig, vattengympa, jympa, dans, fotboll, innebandy...? och träna två gånger i veckan där du blir svettig nog att du måste duscha och byta om. 


Steg 2) Dagens Raska (DR) - Ta en rask prommenad minst en gång om dagen. (Det räcker med 10 minuter per gång, men kom ihåg det är en rask promenad, ingen sölfocksprommenad.)Personligen tar jag min på lunchrasten för det passar mig bäst. För dig är det kanske bäst på morgonen innan famlijen vaknar, på väg till bussen, innan favorittvprogrammet börjar?

Använd gärna Borgs skala som mått på vilken ansträning du har. Under din DR bör du ligga runt 12-14 på skalan. Alltså ett tempo där du kan prata utan att flåsa för mycket. 

Borgskalan

6  – Extremt lätt
7  – Extremt lätt
8  – Extremt lätt
9  – Mycket lätt
10 – Mycket lätt
11 – Lätt
12 – Lätt
13 – Ganska ansträngande
14 – Ganska ansträngande
15 – Ansträngande
16 – Ansträngande
17 – Mycket ansträngande
18 – Mycket ansträngande
19 – Extremt ansträngande
20 – Maximalt ansträngande

Uppgift 1; Hitta en motionsform som passar dig. Så här vid terminsstart är lokalerna fullproppade med nystart och inspiration. Kanske har Korpen innebandy träning för nybörjare i skolan precis där du bor?

Uppgift 2: Hitta en träningskompis med samma har samma ansträning som du. Om ni har samma grundförutsättning får ni båda likvärdig motion. 

Uppgift 3: Skriv upp i din "Tackföridag,detgjordejagbra"-bok alla dina rörelsetillfällen. Klistra in en guldstjärna efter varje motionspass. Du är så duktig!

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar