torsdag 28 oktober 2010

Dagens middag: zucchinibåt med qinoa

Idag rekomenderar jag råvaran zucchini. Passa på nu innan den svenska säsongen tar slut i oktober...:)
Zucchini är energisnål och innehåller bland annat kalcim (bra för skelettet), järn, kalium, magnesium och folat.  

Vi ska slå till på en båt fylld med qinoa och tomat. Om du blev sugen gör så här:

Dela zucchinin på längen ( det blir själva "båten") gröp ur innanmätet. Spara det. Hacka i mindre bitar.
Koka qiona enligt anvisning på paketet. Kom ihåg att skölja först, annars smakar den bara bittert. Koka lagom till två personer.
Låt svalna. (Denna rätt är bra göra om du har qinoarester)

Blanda zucciniinnanmätet med qinoan. Om du vill tillsätt en skvätt matgrädde eller tomatkross.
Krydda med oregano, timjan, salt, peppar och vitlök.

Lägg tillbaka fyllningen i båten. Toppa med skivad tomat och riven ost. Grädda i ugnen i cirka 15 minuter. (220grader)

Servera med färskt fullkornsbröd, hummusröra.
Sallad på riva morötter och vitkål.

(När jag bodde i Frankrike gjorde vi ofta en fransk morotssallad, kan kanske passa? Riv morötter, blanda i mängder med fin olivolja, 5-7 färskpressade vitlöksklyftor och flingsalt) 

Lycka till! Frågor, funderingar och kommentarer tar tacksamt emot.

Och du, tycker du inte om något? Gör det inte så svårt för dig, byt ut den varan mot något som du tycker mer om. Eller har du inte just oregano hemma. Hoppa över just det och krydda med något annat. Personligen hoppar jag alltid över senap och majonäs, för det är två varor som jag verkligen inte kan med. Maten man lagar ska ju bli god,ätbar och närande för just dig och din famlij.

Hej svejs

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar