onsdag 17 augusti 2011

Kornotto med klang av trumpet - steg för steg

Vegologiskt presenterar ett nytt koncept. Lite extra hjälp för de som är nybörjare i köket: 
Steg för steg - recept och förhoppningsvis ser din mat likadan ut som på mina bilder. 


Detta är mitt tävlingsbidrag på lantmännens tävling "nordiska smaker". Tror jag har en god chans att vinna, fast ska jag vara ärlig vill jag helst vinna 2 priset. (en låda mat) än en helg på grythyttan. 


Vanligtvis när man gör "ottosar" har man buljong, men min vegologiska buljong var slut så skapade ett eget "smaksatt vatten"
Vill du hellre använda en syntetisk buljongtärning gör det. Lös upp en tärning i samma mängd vatten som i receptet. 


Märk väl att det inte förekommer någon större mängd smör, någon grädde eller vin i detta recept. För det behövs inte. 


Kornotto med klang av trumpet 4 portioner


Börja med "smaksattavattnet:"
Koka upp 5 dl vatten. Blanda i 1tsk örtsalt, 1 tsk gurkmeja, 2 klyftor vitlök, lite tabasco och S&P. Låt kryddorna blandas och ställ vattnet åt sida. Fortsätt med själva otton:




Steg 1: Bryn 1 gullök , 250 gram champinjoner, 100gram färska (nyplockade) trattkantareller och svart trumpetsvamp i lite smör. OBS!!!! känner du inte igen dina svampar i skogen, plocka dem i butiken!
Pressa över vitlök. Peppra. Vänta med saltet tills svampen vätskat ur sig. 




Steg 2. Tillsätt 3 dl Kungsörnens matkorn och låt svettas med en stund.



Steg 3. Nu har grynen och svampen svettats klart. Dags att häll i lite av det smaksatta vattnet. Häll i lite pö om pö och låt koka in mellan varven. Rör i grytan.


Steg 4. Vid behov av extra styrka, så kommer chansen att tillföra lite finhackad röd chili. Om inte, fortsätt bara att fylla på med vattnet. Matkorn har en koktid på 12 minuter så efter 12 minuter smaka.Är de klara eller behöver de kokas mer? Kornet ska vara aldente.


Steg 5. Riv ner parmensan eller västerbottenost till motsvarande 1 dl. Grovhacka en näve persilja.
Steg 6. Ner med det i grytan. Rör runt och låt vila någon minut. Har du inte tid med det? Ät på en gång, då:D


Steg 7. Lägg upp, ta kort. (Ta bort alla eventuella påsförslutare så de inte hamnar med på bild....:d) Ät. 


Lycka till och hoppas att min "lektion" inspirerade sig att göra andra typer av ottosar.


Ps.... om du vill och har är det gott att smula lite torkad svart trumpetsvamp över allt ihop. 


Berätta gärna hur det gick när du följde stegen. Var det till någon hjälp?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar