måndag 15 augusti 2011

Råd & tips till föräldrar del 2

Nu har min bebis hunnit bli strax över fem månader och hon är ingen liten bebis längre (bara det att ha växt ur storlek 50 är en stor sak hos oss:D) så jag tänkte uppdatera listan med mina bästa tips och råd till föräldrar. Behoven växer ju med åldern och detta har jag lärt mig och det fungerar bra på MIN bebis:



  • Bebisar är människor som vill bli bemötta med kärlek och respekt. När jag "förstod" att hon var en människa fall mycket på plats. 

Tänk så här: Hur vill DU bli behandlad? Och gör inte saker till din bebis som du själv inte skulle vilja ha / få. T ex skulle du vilja ha vatten över huvudet, skulle du vilja att någon helt plötsligt drog av dig alla kläderna, skulle du vilja doppa tårna i iskallt vatten och så vidare. 



bästa sovställningen


uteochåker lite på pappas mc
  • Det kopplar samman till nästa punkt: Berätta vad du gör. Även om bebisen inte förstår orden du säger, ska du ändå berätta vad ni gör. Tillexempel: "nu ska du bada, det är så skönt att bada" innan du hivar ner barnet i vattnet.  Eller "här kommer potatis, det är mat" innan du trycker in en sked med mat i munnen.
  • Lär känna kroppsspråket, hör skillnad på gråten. När du har lärt känna ditt barn blir det mycket enklare att tyda vad hon vill. När hon säger med sitt skrik och sitt kroppspråk "mamma jag är trött" och du ger henne mat blir det inte rätt. Hos oss  funkar metoden "tredje gäspen" alldeles utmärkt. Alltså; när hon har gäspat trejde gången efter varandra är det dags att börja gå och lägga sig. Efter tredje gäspen kommer stirriga blicken och sedan trötta ögonlock. Och sedan sover hon gott.


  • Tänk så här: Allt du gör kommer hon ihåg och lär sig. Tar du alltid upp henne efter två skrik lär hon sig det. Vaggar du alltid hennes säng när hon ska sova lär hon sig att hon behöver hon vaggas till sömns. Orkar du göra allt det extra för henne även när hon blir större / tyngre? Om hon alltid somnar på ditt bröst, kommer det kännas kul att låta henne göra det även om hon väger 12 kg?
     
  • När hon sover, låt henne för allt i världen sova! Passa på att ha egentid. Blogga, facebook, sov... Plocka inte upp henne för att DU är gossugen.

  • När du är med din bebis ägna hela din uppmärksamhet åt vad ni gör. Surfa inte på mobilen medan du lägger henne! Om du tar dig tid att lägga henne helhjärtat tar hela läggningsprocessen max 7 minuter. (hos oss iallafall) Men om man ska byta fokus, göra annat under tiden, känna sig stressad, surfa, tar allting mycket mycket längre. Och vad är det om är så viktigt på internet som inte kan vänta i 7 minuter?

  • Rutinerna! Skaffa bra rutiner redan från början. Varför lära fel till en "ny bebis" som inte vet något. Bebisar vet inte hur saker fungerar och i vilken ordning de ska göras och det är din uppgift att lära henne. Skaffa bra, ordenliga rutiner. Våra är så här: 07:30 frukost - den får hon oftast i sängen, mys, gos lek i cirka 30 minuter. Då somnar hon om. Sover till 11-11.30. Klockan 12 äter vi lunch båda 2.Vi leker 30 minuter tills hon somnar och sover till 15 tiden. Mat igen. vid 17 går  vi på promenad ner till pendeltåget och hämtar H. Går tillsammans hem. Vi äter vid 19tiden och vi 20 är det tänkt att det är "Jamas, järn och jaget" Alltså pyjamas, järndroppar och jag-tid. Gå och lägga sig mao.  Hon äter en gång till kanske vid 23 och gärna en gång på natten. (Det ska hon göra ett tag till eftersom hon är fortfarande så liten. Andra bebisar skulle kunna vänja sig av med nattmålet vid 5 månader har jag hört)

  • Egentligen handlar det bara om sunt förnuft och att behandla henne som en människa som man ska visa respekt.

    Nu har vi blivit lyckligt lottade med en "Angelbaby" en som oftast är nöjd, glad, snäll och skriker bara när hon är trött, hungrig eller ensam. Är inte din bebis så snäll, är det ÄNNU viktigare med punkterna jag listade ovan. Mycket viktigt med struktur, kärlek och respekt.

    Frågor, funderingar? Hur gör du? 
    Nu är det hög till att laga lurre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar